Grind er grind, selv når den sitter i ramme.

Grind er grind, selv når den sitter i ramme.
Ashford SampleIt

Reisevev.
Denne er så liten og nett at denne kan du ha med deg i bobilen, telt- og hyttetur, ja til og med på toget.


Ashford Sampleit vev
Bildet viser med tillegg: Ashford Sampleit vevskje 60/10, og Stoorstålka båndskyttel-gehpa.
Fra spinnvilt.no

Denne veven er 33cm bred,  47cm lang og 17cm høy.
Denne veven kan ikke slås sammen, men grinden kan legges litt ned.  Høyden blir da ca 13cm.

Maks vevbredde rundt 25 cm. Avstanden fra fremre bom til grinden er 22cm, noe som gjør at vi må skru frem renningen ofte.

Det følger med en 30–10 vevskje, to enkle tre-skytler og renneutstyr. Bruksanvisning og beskrivelse av montering på engelsk, mange gode bilder, den viser også hvordan du lager renning og klargjør veven for veving av f.eks. skjerf.


Veven kommer flatpakket, det eneste en trenger i tillegg er en stjerne skrutrekker og en hammer.En 30/10 grind ligger i esken.
Til veving av bånd vil en 30/10-grind spre renningen mye, prøv den først.  Vi valgte å skifte over til en 60/10 grind for at vidden skulle bli mer håndterlig.

Medfølgende skytler og renneutstyr.

Litt om monteringen:


Vær nøye med at de to tannhjulene har tennene rette veien før du setter på koppene ytterst.  Har du først satt på disse koppene får de de neppe av igjen hele for disse to må slås inn med hammer.  Bruksanvisningen viser dette godt.

Smart løsning at låsen til tannhjulene selv inneholder en «lås» slik at de ikke kan gå opp ved et uhell.


Pinnen som renningen festes til som igjen sitter fast til bommene foran og bak festes med plast-strimler.  Vi valgte å benytte oss av dette bare på den fremre delen, bak bruker vi god gammeldags bom-snøre for å holde pinnen, dette gjør det enklere å tre renningen til bånd innpå pinnen for det sveipes på.

Hvordan legge på en renning skal vi ikke gå innpå her, det finnes utallige måter å gjøre dette på.  Selve grinden tres som en hvilken som helst annen grind.


Skillet forandres ved å flytte grinden nedre posisjon (hakket helt nede ved bordplaten) og til øvre posisjon.  Grinden står på bildet i midtre hakk, som er der den skal stå ved pauser eller frakt.  Denne veven har plass til to grinder samtidig noe som også gjør at den kan brukes til de roggebånd som krever to grinder.


Spredning med 30/10-grind.

Bildet viser spredning med 50/10-grind, 60/10 er noe tettere – her er det litt smak og behag som gjelder

Avstanden fra fremre bom til grinden er 22cm, noe som gjør at vi må skru frem renningen ofte.  Mange av oss har lett for å stramme innslaget for mye.  På denne veven er det litt motsatt, her er den korte avstanden mellom bom og grind med på å trekke renningen utover.  Det skaper ikke noe problem så lenge innslaget strammes godt nok.  Renningen på bildene er forklebånd til Tinn-bunaden.

Skyttelen vi alltid bruker til båndveving med opp-plukk er en Stoorstålka båndskyttel gehpa.


Veven kan, om en ønsker, festes med medfølgende tvinge til bordplate.

Lenker til undersider hos spinnvilt.no:
Ashford Sampleit
Ashford Sampleit 60/10 grind
Stoorstålka båndskyttel-gehpa

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *