Sydd vs vevd perlebelte.

sydd-vevd

Sydd vs Vevd
Begge bitene har samme antall perler i bredde og i lengde.

Selv om sydde perlebelter er det vi ser mest av i dag, så er ikke de vevde helt utenfor tradisjonen heller, vi kjenner til vevde bunadbelter fra 1850-årene.

gammel_perlevev_1

Gammel perle-vev fra Hardanger.

sydd

Det sydde beltet er litt bredere fordi perlene her står på skrå.  Linjene blir noe uklare, men strameien under gjør hele arbeidet mer stabilt enn det vevde.  Det er meget viktig at strameien står i forhold til størrelsen på perlene.   Montering av belte på stramei er også noe mindre arbeidskrevende.  Vi syr alltid disse med dobbelt tråd.  Ikke bruk lin-tråd til denne type arbeid.

vevd

Det vevde beltet har klarere linjer, men i motsetning til det sydde har ikke dette noen stabiliserende bakside.  Kantene (bredden) på det vevde har også en tendens til ikke å bli helt jevn, dette fordi at alle perlene ikke har samme bredde.  Vi bruker japanske Toho-perler, hvis en bruker billigere tsjekkiske perler blir kantene ennå mer ujevne.  Veving av perlebelte er raskere enn å sy, men monteringen er noe mer arbeidskrevende.  Renningen skal syes inn og ikke knytes i endene.  Bruk meget solid tråd, det er svært vanskelig å reparere et ødelagt vevd perlebelte.

Bringeduker kan også veves.

Det finnes 100-vis av mønstre til perlebelter og bringeduker og nye varianter kommer hele tiden.

perlevev 1

Ved veving av belter bruker vi en norsk-produsert perle-vev.

belte01

perler-001

Noen av de fargene vi har.

perler-003

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *