Farging av garn med Ashford syrefarger


Ashford syrefarger fra Spinnvilt.no  og  Huldra kamgarn fra Hillesvåg Ullvarefabrikk.
I pakken med farge følger det med en beskrivelse av fremgangsmåte.

Utstyrsliste i tillegg til farge og garn:
* 7% Eddik.
* Kjele i rustfritt stål eller emaljert e.l.
* Vekt som kan veie små nok mengder.
* Rørepinne.
* Kokeplate.
* Et termometer som kan måle over 100 grader kan komme godt med.
* Passende vaskemiddel for ull.

Huldra kamgarn ubleket hvitt kommer bare på spoler à200 gram.  Nøstet av 50 gram som er mer passende til mitt formål.  Fargen jeg har valgt denne gangen er lilla.

Fargen ville neppe trenge igjennom nøste, så jeg viklet garnet på et håndholdt hespetre fra Ashford og bandt rundt noen tråder for at det hele ikke skulle bli en diger knute når jeg tok det av hespetreet. Denne bindingen må være svært løs for å unngå at garnet blir klemt sammen.  Det er flere måter å vikle garnet på denne type hespetre, bildet viser vikling for store hesper.

Garnet må være fuktig når det legges i fargebadet.

For at det skulle holde seg under vann la jeg på to tallerkener.  Det fikk ligge rundt 30 minutter i vannet.  Presset ut litt av dette vannet før det ble lagt i fargebadet.

Jeg ville prøve å lage en lys valør og veide derfor opp bare 0.5 gram med farge.  Ser i ettertid at jeg godt kunne brukt ennå mindre, kanskje så lite om bare 0.25 gram til 50 gram garn.

Eddik.  Her er to liter vann, fargepulver og litt eddik.  Til to liter vann kan det passe med en spiseskje 7% eddik, men ! her kommer det litt an på kvaliteten på vannet.  Vi har vann med mye kalk så jeg hadde oppi en liten skvett ekstra.  Anbefalt PH-verdi på fargebadet er 4-5, ikke lavere.  Til sist la jeg i garnet.  Det måtte røres forsiktig slik at det kom farge inn over alt.

På tide å sette på kokeplaten.  Det hele ble varmet sakte og forsiktig opp til like før det kokte.  Det måtte røres litt nå og da, ytterst forsiktig, for ull i varmt vann og med bevegelse tover seg.

Temperaturen ble holdet like under kokepunktet i 20-30 minutter.  Det ble fortsatt rørt litt nå og da, men ytterst forsiktig.   Etter 20-30 minutter ble det hele tatt av kokeplaten og alt, garn og fargebad, fikk stå i ro til det hele hadde romtemperatur.

Garnet fikk nå forsiktig skylling til vannet ble klart og en like forsiktig såpevask.  Før det hele ble lagt til tørk.  Siste steg er å nøste opp.

***

Fin farge, men desverre rimelig langt unna den lilla-fargen på etiketten.

1  –  0.15 gram farge, 50 gram garn, 2 liter vann.
2  –  0.50 gram farge, 50 gram garn, 2 liter vann.
3  –  2.0 gram farge, 50 gram garn, 2 liter vann.  Mettet blanding.

Fargen over er Rust.

***

Nyttige lenker:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *