Smøyg, ett lupe-arbeide

Ikke alle er utstyrt med ørneblikk, så smøyg er for de fleste ett lupe-arbeide

Smøyg er en gammel broderiteknikk som går ut på å veve broderitråden opp og ned gjennom stoffet slik at det dannes et geometrisk mønster.  Det brukes gjerne 14, 16 og 20 tråder (linjer) pr. cm lin, 22 tråder lin er heller ikke uvanlig.  Noen kan klare seg med gode arbeidsbriller til dette arbeidet, men for de fleste av oss blir dette så smått at en lupe er eneste muligheten vi har.

På markedet finnes det mange forskjellige, ikke minst prisklasser.  Fra noen hundrelapper og oppover til flere tusen.  Må en god lupe virkelig koste skjorta ?  Nei, absolutt ikke.

Å jobbe under en lupe er en tilvenningsak.  Uansett modell vil den nok i starten oppleves som temmelig «i veien».

Her er tre gode alternativer som ikke tømmer lommeboka:

Vi har prøvd denne lupen, fra clas ohlson, i over et år nå både til: brodering,garnanalyse, vev-analyse og fiksing av små-mekanikk.  Litt ekstra «øyehjelp» er kjekt å ha, belysningen varer lenge på et batteriskift, og gjør det mulig å se det man skal forstørre enda bedre.

Vi gir en stjerne i fratrekk pga litt få lysdioder som er plassert tett.  Selv om disse som er der i utgangspunktet gir greit nok lys for man aldri for mye lys.

+ Lang leventid på batteri. Sort farge, som ikke reflekterer andre lyskilder.
– Idielt sett skal vi ha sett litt flere lysdioder rundt forstørrelses-ringen.
Pr. 01.11.2018 koster denne bare 179 kroner.
 
 
Lupelampe fra Jula, bordmodell.  Med 48 høyeffektive LED-pærer som lyser opp arbeidet.  Godt arbeidslys selv om det er svakere enn lampen nedenfor.  Forstørrer 1,5 ganger og har en liten lupe i lupeglasset på 3x.
+  Solid.  bordmodell.
–  Kunne hatt noe bedre lys.

Pr. 01.11.2018 koster denne 399 kroner

 
 

Lupelampe fra Jula. 80 stk. høyeffektive LED-pærer gir et refleksfritt lys samtidig som lupen forstørrer 2,25 ganger gjør susen.  Denne lupelampen må skrus fast på bordkanten.  den er tung og derfor temmelig stødig. Linsediameter: 127 mm.  God farge på belysningen.  Denne kan virkelig anbefales.
+  Solid.  God belysning.
–  Tung.
Pr. 01.11.2018 koster denne bare 499 kroner, og det er den sannelig verd.
***

Silke på lin
bredde 17mm

Facebook-gruppe for smøyg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *