Vovne skattar.

Denne boken er en skattekiste av de sjeldne.

Dette er en bok om den rike vev tradisjonen i Åmli. Forfattere er Magnhild Peggy Jones Gilje, Eldbjørg Breivik Smeland og Olga Maria Breivik.

Den viser grindvevde belter, hårbånd, seler m.m. fra tidlig 1800-tallet og frem til i dag. Og dette er noe så sjeldent som en bok som faktisk forteller alt.

Første delen av boken har litt historikk og en del om utstyr. I den andre og tredje delen finner vi detaljerte opplysninger om en mengde bånd og det er bilder av de fleste. Her finner vi også opplysninger om lengde, bredde og garntype. Til og med ting som innslagtetthet og lengden på frynser opplyses. I tillegg til en kort tekst med litt ekstra informasjon. Det hele krydret med flotte bilder.

Del fire, og det er her boken virkelig skiller seg ut, inneholder tegninger av oppsett av renning og plukkemønster. Bare i delen med 13 mønstertråder er det ca. 135 forskjellige varianter. Også godt med mønster-tegninger til fem, syv og ni mønstertråder. Forskjellige kantmønster finner vi også her.

Siste delen; om del fire er over all forventning så er del fem ennå bedre. Her beskrives det hvordan vi kan veve dette selv. I detalj ! Hvordan lese mønstertegningene, hvilke utstyr, hvordan lage renning og tre den i grindveven, bilder, tekst – boken er på dette området uttømmende.

I del fem blir det å plukke mønstertråder forklart meget godt med grafikk ,bilder og tekst. Her finner vi også tips om hvordan innslagtråden til slutt skal festes, hvordan lage dusker som passer. Som om ikke alt dette var nok så kommer det til slutt tre komplette oppskrifter, her finner vi også forslag til garntyper som kan brukes sammen. Det hele avsluttes med tegninger og tekst om hvordan plukke kantene. Liste over ord- og uttrykk.

Denne boken er en skattekiste av de sjeldne. I denne boken overleveres en kulturarv til kommende generasjoner på en meget god måte.

Boken er på nynorsk og med korte resyme på engelsk.
163 sider og opplaget er på 500.
Den boken koster 350,- + porto (120,- i Norge)
Boken kan bestilles fra Åmli boknemnd.

Kommende bøker burde vurdere å bruke denne boken som mal, ikke bare i forhold til oppsett, men også i forhold til uttømmenhet. Beskrivelsen av veveteknikken kan uten problemer overføres til grindvevde bånd fra Vest- og Øst-Telemark.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *