«Nysydd» gammel bringeklut.

I det siste har jeg «nysydd» en gammel bringeklut. Boken som kom ut i år; «Bringekluten. Hjertevarmer og øyenslyst.» har inspirert til en del nye prosjekter, her er dett av de.

Valget falt på ett gammelt mønster, HFU.08151 Originalt sydd med ull på lin over tre tråder, men kan sys på lin med 10 tråder pr cm, da over to tråder. Originalen er liten i størrelse.

Gjengitt med tillatelse.

Bringekluten antas å komme fra Måbø, Eidfjord, Hordaland. En nå gammel og fraflyttet gård.

Ca midt på kartet – Måbø, Eidfjord, Hordaland.

Linet jeg valgte er 10×10 tråder fra Spødet. Det er ikke helt hvitt, men ligger en plass mellom hvitt og dmc ecru. I rekonstruksjoner eller deler som ikke skal sys fast til, eller være i nærheten av hvitt tror jeg ikke den lille forskjellen gjør noe.

Her er et bilde som viser fargen, hvit lin øverst tellelinet fra Spødet underst og tråder med dmv ecru på topp.

Mønsteret til denne var ganske greit å tegne ut. Den sorte delen øverst er på originalen sydd med korssting over 2×2 tråder, resten 3×3 tråder. Jeg har valt å tegne og sy hele på 2×2 tråder for enkelhets skyld.

Garnet jeg valgte er Alv kamgarn, som er et 2-trådet, tynt kamgarn av langfibret myk ull. Garnet passer godt sammen med 10×10-linet. Det fyller akkurat passe. Utfordringen med at ull-garn blir slitt løses ved å bruke korte trådlengder. Jeg landet på 45cm når jeg benytter syramme, og vesentlig kortere når linet var «håndholdt».

Bildet har litt for skarpe farger.

Kombinasjonen 10×10 lin fra Spødet og Alv kamgarn gir ett fint uttrykk.

Det er alltid en bakside, etter montering vil selvfølgelig ikke denne vises. Baksiden skal aldri ha knuter, det holder lenge med å feste tråden under noen sting.

***

Lenker:
Spødet (10 tr. lin)
Hillesvåg Ullvarefabrikk AS (Alv kamgarn)
Hardanger folkemuseum
Digitaltmuseum.no
Bringekluten. Hjertevarmer og øyenslyst (Bok)

Flere mønster til bringekluter i korssting:
Bringekluter i korssting 1
Bringekluter i korssting 2

***

Dette linet kan også farges, men fargen vil her slites på samme måte som blåfargen på olabukser. For å farge lin brukte jeg Jacquard Procion MX.

Men det er et helt annet prosjekt 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *