Leggesøm.

Leggesøm, må ikke forveksles med leggsøm
Stinget leggesøm er en avart at korssting. Mange velger også å kalle stinget for latmann-korssting. Stinget lager de samme forhøyningene som vanlige korssting, men er noe lavere. Stinget passer best der det er tre – fire sting eller flere i samme farge etter hverandre.

Start med ett langt sting. Her har vi planer om å sy ti sting (ti korssting). Start med å stikke nålen opp i det lille hullet i strameien der linjen slutter (1). Tell, i dette tilfellet, ti doble tråder nedover og stikk nålen ned i det lille hullet i strameien. Dette er der linjen starter (2) Pass på at du velger rett «lite hull», Se bilde over for.

Det lange stinget må ligge nedpå strameien, men pass på at det ikke er så stramt at strameien bøyer seg. Stikk nålen opp i hullet umiddelbart ved siden av det lille som var merket 2 på forje bilde. Vi er nå klar til å sy oppover.

Vi syr nå oppover i bare de vanlige store hullene som er er vandt til. Pass på at det første og andre stinget er passe stramt. Her har vi satt inn nålen og klar for å sy første stinget.

På bildet over har vi sydd hele linjen opp. Hvis vi skal ha en ny linje som starter fra samme sted stikker vi nålen opp i ett av de hullene som vises med rød pil.

Her har vi gått til venstre og skal sy fem sting.

To linjer ferdig sydd.

***

Noen ganger er linjene lange og det er lite heldig å sy lange undertråder. De må derfor «deles opp». Sy en passende lengde, vi bruker nålen som mål og har undertråden litt kortere enn nålen. Stikk nålen ned i det vanlige lille hullet. Stram tråden «til passe» og stikk så nålen opp igjen i det bittelille hullet som er en enkel stramei-tråd tilbake. Se bildet over.

Dra garnet igjennom og du er klar for ett nytt langt sting.

Se pilen på bildet over, det viser det lille stinget som blir på baksiden. Stinget går bare over en enkel stramei-tråd

Leggesøm på 4,8. stramei med beltegarn.

***

Leggsøm er sting som sys over en tråd for dekorasjon. Det er alltid ev viss avtand mellom stingene i leggsøm.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *