Bånd fra lulesamisk område

Lulesamisk er ett av de tre samiske språkene i Norge, ved siden av nordsamisk og sørsamisk. Lulesamisk tales også i Sverige, i Jokkmokk og Gällivare-traktene. I Norge strekker det lulesamiske området seg fra Saltfjellet i sør til Ofoten i nord. De fleste talere av lulesamisk finnes i Tysfjord kommune.

Gaski, Harald. (2015, 19. juni). Lulesamer. I Store norske leksikon. Hentet 18. februar 2016 fra https://snl.no/lulesamer.

kart


Bånd fra lulesamisk område kan veves på en vanlig grindvev med den floterende delen av renningen liggende oppå.  Bedre er det kanskje å gå til anskaffelse av en grindvev som er laget spesielt til dette formålet.

lulesamisk

Sigga24

Grindveven Sigga finnes i forskjellige bredder. 8, 16, 24 og 40 mønstertråder + tråder på hver side.  Grindveven blir laget av et samisk firma som heter Stoorstalka (Jokkmokk, Sverige).

Firmaet Spinnvilt på Oslo er vår leverandør av denne og andre typer grindvever.


Mønster (treingen spesielt tilrettelagt for Stoorstålka sin grindvev Sigga finner du ved å klikke på mønsterbildet)  Diagrammet for treing av grinden (Sigga-variant) har tallene 1, 2 og tre på venstre side.  Linje 1 er grindens korte spor, den floterende renningen.  Start å tre grinden fra midten (M i diagrammet).

Gahpadakavve / Belter med floterende felter:


Stoorstålka sigga 40

.

Viŋgokavve / Belter med plukk-opp:

.

Lissto:

Lissto er ett ca 1cm bredt band som syes fast nederst på den samiske koften som forsterkning og dekorasjon.  Forskjellen på kvinne- og manns-lissto er i hovedsak fargene.  Flere varianter i farger og mønster finnes.  Tynt ullgarn i både renning og innslag. Veves på vanlig liten til middels stor grindvev.  Men grindvev i Sigga-serien, med mønsterspalter, er å foretrekke på teknikken gahpadak (floterende tråder, blokkstilt). Fargenes plassering på eksemplene er tilfeldig valgt.

Det brukes forskjellige veveteknikker innen lulesamisk duodje som f.eks vingok (floterende tråder, skråstilt ) og gahpadak (floterende tråder, blokkstilt).

.

Mønster som kan veves på vanlig grindvev.

.

duodji
duodje
duedtie

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *