Hvordan sy med perler.

De fleste bringeklutene blir i dag sydd på stramei.  For at resultatet skal bli best mulig er det viktig at størrelsen på perlene står i forhold til strameien de skal syes fast på.  På markedet i dag finnes det et stort utvalg av perler, alt fra billige og ujevne tsjekkiske perler til kvalitets-perler fra Japan.  Hvis en ikke har sydd med perler på stramei før så er den raskeste måten å miste motet på å prøve-sy med billige ujevne perler, det blir aldri pent.  Jeg bruker Japanske Toho-perler størrelse 11 for å få det beste resultatet.  Stramei (4,8-5,0 hull per cm).

sy_01

Hva en vil ha perlene på er en smaksak, mange bruker en liten tallerken til å ha de på når de syr.  Selv foretrekker jeg en liten plast «male-palett» for da har jeg mer oversikten.

sy_02

En annen kjekk sak er metallplate med magnetstripe for å lettere se hvor en er i mønsteret.

Jeg syr horisontalt linje for linje.  Om en starter øverst eller nederst på mønsteret er opp til en selv, men jeg innbiller meg at det er enklest å starte nederst i spissen.

sy_03

Selve syingen er enkel.  Perlene syes fast en og en med halve korssting (skrå-sting).  Se på bildet, tråden kommer opp bak den røde perlen, en hvit perle på nålen og nålen stikkes ned og opp som vist på bildet.  Det hele gjentas til slutten av raden.

sy_03a

Skrå-sting.

sy_04

Når en kommer til enden av raden og siste perlen er sydd inn forbereder en seg på neste rad som er en perle videre i hver ende ved å stikke nålen på denne måten.  Dette gjøres uten at det er perle på tråden.  Legg merke til hvilke vannrette rad nålen kommer opp av, det er samme rad som overkanten av perlene du har sydd inn.

sy_06

Når du starter på en ny rad, hold et ekstra godt øye med perle en og to.  Disse to har en lei tendens til å ikke ville legge seg pent.  Løsningen er etter å ha sydd de to perlene, holde tråden stram og samtidig rugge forsiktig på perlene til de ligger slik de skal.

sy_05

I motsatt ende av raden ser overgang til neste rad med en økning slik ut.   Legg merke til hvilke vannrette rad nålen kommer opp av, det er raden over overkanten av perlene du har sydd inn.  Når en har kommet langt nok opp på mønsteret og det ikke lengre skal økes i bredden stikkes nålen opp igjen i hullet rett over for og ikke en ut til siden.

sy_07

Så er det bare å sy frem og tilbake.  Når tråden nærmer seg slutten så unngå å avslutte i endene av radene.  Tråden festes på baksiden som på et vanlig broderi, på bildene om skjøting av stramei sees festing på baksiden.  Fester en tråden i enden av en rad og i tillegg bare fester tråden ved å sy den rett ut, vil perlene der etter en tid bli løse.

Prøv å få perlene til å ligge pent og jevnt.
Sy alltid med dobbelt tråd og ikke bruk lin-tråd.

sy_10

Rørperler / Stråperler: Jeg setter igjen de feltene som skal ha rør-perler og syr de inn helt til slutt.  Hvis sytråden ryker er det ved rør-perlene det skjer, derfor er det en fordel om disse syes inn for seg.  Som vanlig bruker jeg dobbelt tråd, og om mulig syr jeg i mellom rør-perlene to ganger.  Mange syr disse med tynn fiske-sene.

*****

Av og til er det ikke til å unngå at det blir en liten feil.  Hvis en ikke oppdager feilen med en gang slik at den kan rettes opp ved å ta opp igjen stingene er det bare en fremgangsmåte som gjelder

sy_feil_1

Her har det sneket seg inn en rød perle isteden for en hvit.  Skulle jeg rettet feilen ved å ta opp alt som er sydd etter den feilen ville det kostet meg mange timer.

sy_feil_2

Løsningen er en liten nebb-tang.  Sett spissen på tangen rundt perlen og klem forsiktig til til den knuses.  Ha litt i bakhodet om hvor du gjør dette, for det er lite sannsynlig at du vil finne igjen alle perlebitene.  Klem ikke mer enn nødvendig og fjern det som eventuelt måtte bli liggende igjen av rester mellom tråden og strameien.  Ikke bruk avbiter.

sy_feil_3

Fest en tråd på baksiden og sy inn ny perle.  Er det flere perler etter hverandre som må byttes så må du også passe på at tråden de satt på ikke bli for løs.

******

Skjøting av stramei er ikke det ideelle, men det går.

skjot_1

Her er det en overlapping på 7 rekker med perler og noe mindre bør det ikke være tatt i betraktning av at ett belte helst skal vare en del år.  Legg strameien som skal skjøtes over hverandre slik at hullene stemmer og tråkle sammen i kantene.  Sy deretter inn perlene som vanlig, men vær svært nøye på at du hele tiden syr mellom begge lagene og at hullene i strameien hele tiden stemmer.  De første radene kan være noe plundrete å sy.

skjot_2
Baksiden av skjøten.

******

midten
Avhengig av at endene bli like ? Start på midten…

******

Fargenummer i våre mønstre er basert på Toho-perler levert av Perle Betta, Bø i Vesterålen. Passende stramei leveres av Thuve-Stua, Oslo..

Tråd:  Coats Nymo size D (uansett hva du syr med, sy alltid med dobbel tråd).

Ett siste lite tips:

sy_08

Lei av at de billige trådtreerne bare ryker ?  Bøy opp de små trådendene litt og legg en god kladd med super epoxy lim oppå.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *